[ FİŞEK ENSTİTÜSÜ · ISGUVENLIGI.NET · BEYİN GÖÇÜ ] # [ BİLİŞİM · LINUX ] # [ UZAK ÜLKE ]

OYLAMA
Pardus'u nasıl buldunuz?

Heyecan verici
Grafikleri güzel
Bildiğin Linux işte
Web sitesinden tabii.
O ne? Yenir mi?
Vatan Millet Sakarya.

 



[ Haberler | Yazılımlar | Tux Devirmece | Biz ]

  •  Yardımcı Araçlar
  •  Apache Web Sunucusu
    Nisan 1996'dan beri Internet üzerinde kullanılan web sunucuların %70'inden fazlasında çalışan Apache; güvenli, güçlü, verimli ve son derece esnek olmasıyla ön plana çıkıyor.
    Tıktık : 498  
  •  Postfix E-posta Sunucusu
    Yaygın olarak kullanılan Sendmail'e alternatif olarak piyasaya çıkan Postfix, Sendmail ile %100 uyumluluğu esas alarak sistem yöneticilerine ağrısız bir geçiş olanağı tanırken, Sendmail'in eski iç yapısını tamamen yenileyerek modern hale getiriyor.
    Tıktık : 562  
  •  Qmail E-posta Sunucusu
    Qmail; güvenliği ön planda tutan güvenilir, verimli ve basit bir e-posta sunucusudur. Sendmail'den sonra en çok kullanılan e-posta sunucusu olan qmail, Yahoo!'dan Hypermart'a kadar birçok büyük firmanın seçimi. Yazılımda güvenlik açığı bulana 500$ para ödülü vaat ediliyor.
    Tıktık : 613  
  •  Sendmail E-posta Sunucusu
    E-posta sunucusu deyince ilk akla gelen isim olan Sendmail, gelişimini 1980'lerden beri sürdüren e-posta sunumu için son dönemlere kadar "defacto standart" denilebilecek kadar yaygın kullanılmaktaydı. Halen birçok linux dağıtımı ile gelen standart e-posta sunucusu.
    Tıktık : 498  
  •  MySQL Veritabanı Sunucusu
    Çok hızlı, güvenilir ve kullanımı kolay bir veritabanı sunucusu. Özellile Internet ortamında önem kazanan, çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahip. Tüm metinde arama (full-text search) özelliği, metin taramalarında yüksek performans ve esneklik sağlıyor. Transaction ve/ya atomik işlem kullanan çeşitli tablo tiplerini destekliyor. Geleneksel yaklaşımdan daha az karmaşık çözümler sunduğu için özellikle web-veritabanı uygulamarında tercih ediliyor.
    Tıktık : 458  
  •  PostgreSQL Veritabanı Sunucusu
    Kökleri 1977'ye dayanan, birçok gelişmiş özelliği ile beraber tam donanımlı bir veritabanı sunucusu olmayı hedefliyor. Oracle'daki PL/SQL benzer PL/pgSQL bir stored procedure diline sahip. Inheritance, rule, view, ilişkisel bütünlük, trigger, içiçe sorgu ve benzeri gelişmiş özellikler içeriyor.
    Tıktık : 453  
  •  ProFTPD FTP Sunucusu
    Güvenli ve kolay ayarlanabilir dosya transfer sunucusu. Eskiden oldukça yaygın kullanılan wu-ftpd'yi tahtından etti. Ayar dosyası söz dizimi açısından Apache'nin ayar dosyasına çok benzer. .ftpaccess dosyası ile dizin bazlı erişim hakları düzenlenebilir. Tek bir bilgisayar ile birden fazla alan adına ait sanal ftp servisleri çalıştırılabilir. Modüler bir tasarıma sahip, birçok yeni modül geliştirilebiliyor. Farklı doğrulama mekanizmalarını destekler.
    Tıktık : 483  
  •  BIND DNS Sunucusu
    BIND, DNS alan adı sisteminin Berkeley Üniversitesi'nde oluşturulan, şu anda Internet Konsorsiyumu tarafından geliştirilen bir uygulaması. BIND, Internet'te DNS servisi veren sunucuların çoğunluğunda kullanılıyor.
    Tıktık : 460  
  •  DjbDNS
    D. J. Bernstein tarafından yazılan djbDNS, güvenliği birinci planda tutan bir DNS sunucusu olarak göze çarpıyor. Yazılımda güvenlik açığı bulana 500$ para ödülü vaat ediliyor.
    Tıktık : 675  
  •  Ezmlm Listecisi
    qmail tabanlı hızlı ve verimli bir e-posta liste yönetim yazılımı.
    Tıktık : 470  
  •  Squid Proxy Sunucusu
    HTTP, FTP ve diğer URL'ler için vekillik (proxy) ve cache'leme, SSL için sadece vekillik yapıyor. Geniş erişim/yetki kontrol sisteminin yanı sıra; transparan cache'leme, web sunucu hızlandırma, cache hiyerarşisi gibi birçok özelliği olan Squid, alanında lider konumda.
    Tıktık : 389  
  •  Vpopmail
    qmail ve Postfix e-posta sunucuları için sanal e-posta alan adlarını ve kullanıcıları yönetmek için kolay bir araç.
    Tıktık : 512  
  •  OpenSSH
    Düz metin olarak aktarılan ve güvensiz olan; telnet ve rlogin için ssh, rcp için scp; ftp için sftp güvenli protokol alternatiflerini sunar. X-Window oturumlarının şifrelenerek güvenli biçim network üzerinden yönlendirilmesini sağlar. TCP/IP portlarını güvenli bir tünel üzerinden şifreleyerek başka makina/porta yönlendirebilir. İsim/parola ikilisinin yanı sıra açık anahtarla kimlik tanıma özelliğine sahiptir. İsteğe bağlı olarak üzerinden akan trafiğin tamamını gzip ile sıkıştırarak yavaş bağlantılarda performans artışı sağlar.
    Tıktık : 354  
  •  Samba Dosya / Yazıcı Sunucusu
    Linux bilgisayarlarda dosya/yazıcı paylaşımını sağlarken, aynı zamanda Linux'tan ağda bulunan Windows bilgisayarların kaynaklarına erişime de olanak tanır. Hem Windows hem Linux bilgisayarların bulunduğu heterojen ağlar için ideal olan Samba, aynı zamanda Windows ağı yöneticiliği de yapabilir. PDC, BDC, Master Browser, WINS Sunucusu gibi fonksiyonları üstlenebilir.
    Tıktık : 392  
  •  OpenLDAP
    Özgür ve açık kaynak kodlu LDAP istemci/sunucuları ve geliştirme araçlarından oluşur. LDAP, dizinler kullanarak verileri hiyerarşik bir biçimde düzenler. Verinin çok okunduğu / az yazıldığı ve ağ üzerinden dağıtık çalışılması gereken uygulamalar için idealdir.
    Tıktık : 346  
  •  INN : InterNetNews Haber Öbeği Sunucusu
    Bütünleşik bir Usenet altyapısı sunan INN, NNTP sunucusu ve haber okuma sunucusu içeriyor. Rich Salz tarafından yazılan INN'in geliştirilmesini 1996'dan Internet Konsorsiyumu üstlenmiş durumda.
    Tıktık : 395  
  •  HylaFAX Faks Sunucusu
    Bir istemci/sunucu mimarisine sahip. Sunucu tüm faks işlemlerini yaparken, istemciler sunucuyu kontrol ediyor. Çeşitli faks istemcileri ile yönetilebilen basit bir protokol kullanıyor. Gelen fakslar TIFF formatında kaydedilerek, istenirse anında yazdırılabiliyor ya da e-posta ile gönderilebiliyor. İstemciler herhangi bir formatta faksı sunucuya gönderebiliyorlar. Sunucu önceden belirlenen çevirme programlarını kullanarak gönderilen faksı PS ya da TIFF formatına çevirebiliyor. Hangi makinalardan hangi kullanıcıların faks gönderebileceğine dair bir erişim denetim mekanizması var. Sadece belirli tipte telefonlara faks çekilmesi için kısıtlama getirilebiliyor (şehiriçi, şehirdısı, vb). Belirli telefonlara giden faksların indirim saatlerine çekilmesi sağlanabiliyor. Birçok modem aynı sunucuda kolaylıkla yönetilebiliyor. Faks yükü dağıtılabiliyor. Tutulan sistem kayıtları sayesinde uygun bir istemci ile, faks gönderilmesine ilişkin her türlü kayıda/istatistiğe ulaşılabiliyor.
    Tıktık : 419  
  •  NTPd Zaman Sunucusu
    NTPd, sunucular arasında zaman senkronizasyonuna olanak tanıyan bir servis işlevi görüyor.
    Tıktık : 350  
  •  X.org X-Window Sunucusu
    X.org, istemci/sunucu mimarisinde görüntü donanımları (ekran, fare, klavye) ile masaüstü ortamı arasında bir arayüz oluşturur. Görüntü donanımlarına erişmek için onun üstünde çalışacak yazılımlara bir arayüz sağlar.
    Tıktık : 366  
  •  NetATalk ile AppleTalk İletişimi
    UNIX türevleri için AppleTalk yönlendiricisi ve AppleShare dosya sunucusu görevi görüyor. AppleTalk yazıcıları ile Printer Access Protocol (PAP) aracılığıyla konuşma olanağı tanıyor.
    Tıktık : 450  
  •  Mars_nwe Netware Emülatörü
    Martin Stovers tarafından geliştirilen, Netware ağları için dosya/yazıcı sunucusu.
    Tıktık : 369  
  •  GNU Bayonne Telefon Sunucusu
    Geniş bir donanım desteğine sahip olan GNU Bayonne, hem analog hem dijital telefon hatlarında kullanılabilen bir telefon uygulama sunucusu. Uygun bir telephony donanımı ile bir bilgisayarı tamamen kontrol edebileceğiniz bir telefon santraline dönüştürebilirsiniz. OpenH323 entegrasyonu sayesinde tüm Bayonne uygulamaları özel bir donanım ihtiyacı olmaksızın IP telefonu bağlantıları için de kullanılabiliyor.
    Tıktık : 321  
  •  Linux Terminal Sunucusu Projesi (LTSP)
    LTSP bağımlı (aptal)istemcilerin sunucuya bağlanmasına ve sunucunun işlem gücünün kullanıcılar tarafından paylaşılarak kullanılmasını sağlar. İstemciye özel dosyalar bellekten yaratılan bir disk alanında tutuluyor. Uygulamalar sunucuda çalışıyor, görüntü istemcide görüntüleniyor.
    Tıktık : 387  
  •  Nagios Sunucu İzleme Yazılımı
    Sunucu, servis ve ağ hizmetlerinizi gözetlemenizi/denetlemenizi sağlar. Ağ servislerini (SMTP, POP3, HTTP, vs), sunucu kaynaklarını (işlemci yükü, disk/bellek kullanimi, vs), çevresel faktörleri (sıcaklık, vs) gözetleyebilir. Tanımlanan problemlerin oluşması durumunda ilgili kişiler ile bağlantı kurabilir (e-posta, sms, cep telefonu, vs). Her tanımlanan problem için farklı kontak kişilerinin verilebilir. Tanımlanan olayların oluşması durumunda otomatik problem çözümü için yapılabilecek özel işler tanımlanabilir. Kolayca özel bir modül yazılmasına olanak tanıyan bir eklenti yapısına sahip. Farklı kullanıcıların tanımlanıp, web arayüzündeki farklı bölümlere göre yetkilendirilebilir.
    Tıktık : 333  
  •  Jabber Anında Mesajlaşma Sunucusu
    XML tabanlı bir anında mesajlaşma protokolü sunuyor. Merkezi bir yapısı yok, e-posta benzeri yapısı sayesinde herkes kendi jabber sunucusunu çalıştırabilir. Herhangi bir Jabber sunucusu Jabber ağı ile haberleşmeyerek bir intranetin içinde izole edilebilir. Esnek yapısı sayesinde mesajlaşma dışında amaçlarla da kullanılabilir. Farklı doğrulama mekanizmalarını kullanabilir, Web'e ve veritabanı sunucularına entegre edilebilir. Yapılan yazışmalar sunucu tabanlı arşivlenebilir. Birçok platformda istemcisi mevcut.
    Tıktık : 347  
  •  TightVNC
    VNC (Virtual Network Computing) istemci/sunucu protokolünü kullanan bir uzaktan kontrol aracı. TightVNC ile karşı bilgisayarın masaüstünü görerek kendi fare ve klavyenizle sanki onun önünde oturuyormuşcasına kontrol edebilirsiniz. Verimli sıkıştırma algoritmaları sayesinde, yavaş bağlantılarda geleneksel VNC uygulamalarından daha hızlı çalışır. Sıkıştırma oranı işlemci gücü ve bağlantı hızına bağlı olarak ayarlanabilir. Windows ve UNIX sürümleri bulunduğundan, heterojen ağlarda da kolaylıkla kullanılabilir. Farklı yetki seviyelerini destekler. UNIX sürümü, SSH üzerinden otomatik olarak tünelleme yapabilir.
    Tıktık : 403  
  •  OpenH323 Gatekeeper
    IP üzerinden ses iletimi (VoIP) için kullanılan H323 bağlantılarını düzenlemek için kullanılır. Adres çevirimi, bant genişliği kontrolü / yönetimi, çağrı doğrulanması / yönetimi ve benzeri birçok özelliğe sahip.
    Tıktık : 361  
  •  Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
    İstemcilerin merkezi bir sunucuya bağlanarak ağ ayarlarını otomatik olarak yapmalarını sağlıyor.
    Tıktık : 306  
  •  
    ..:¨:..    İpucu    ..:¨:..
    net time \\sunucu /set /yes komutu ile Windows sistemlerinizin saatleri Samba kurulu Linux sunucunuz ile senkronize edilir.
    FRESHMEAT
    · rsyslog 1.15.0 (Development branch)
    · Crossroads Load Balancer 1.49 (Default branch)
    · AprendeClick 1.0.0-beta (Default branch)
    · Connect-k 2.0 (Default branch)
    · TaskSheet 0.1.2 (Default branch)
    · Sequoia 2.10.8 (Default branch)
    · EasyTAG 2.1.1 (Development branch)

    FAZLAMESAI.NET
    · çevir.com
    · Slackware 12 çıktı
    · Islık Çalarak Bilgisayarınıza Hükmedin
    Bir çocuk yetmiyor, ama iki çocuk da çok fazla